dijous, 26 de novembre del 2009

Art teràpia: com expressar les emocions a través de l'art

L'art teràpia és una disciplina molt nova dins la psicoteràpia que uneix psicologia i art. Ajuda a exterioritzar els sentiments que encara no es poden expressar en paraules.

En què consisteix?
Quan els nens no coneixen el llenguatge, i per tant no es poden donar a entendre, fan una guixada o arruguen un paper, d'aquesta manera alliberen tensions i eviten el conflictes.
Als adults, ni el pas dels anys ni l'experiència els i garantitzen l'enfrontament de totes les adversitat de la vida sense conseqüències per la seva salut tan física com mental. A vegades, també ells es troben impossibilitat de posar en paraules allò que els passa. Sovint, abans que això, hi ha l'acció concreta que permet crear situacions estressants i angoixadores. ¿Mai has sentit que en aquests moments fer un trencaclosques, cuinar o fer manualiats porta a diluir i a portar, crisis nervioses, ansietat o estats de profunda tristesa?

Alguna cosa hi ha en aquestes coses que es coneix com a art teràpia. Però, què és i què implica realment?

Quan no hi ha paraules
Es tracta d'una disciplina molt recent que perany al camp de les psicoteràpies. Es pot utilitzar com a complement d'una teràpia tradicional o l'inici d'una d'aquestes.

Quan no s'aconsegueixen trobar paraules per dir el que se sent, és positiu ajudar-se d'imatges, de formes, de colors, de textures per explorar a l'interior, buscar i trobar els camins per poder treure's de sobre, o almenys afrontar allò que entristeix, angoixa, estressa o deprimeix.

L'art curatiu

Canalitzar emocions a través de l'art pot contribuir a que algunes persones puguin enfrontar-se amb el que més els molesta d'elles mateixes, amb el que més dolor els fa de les vivències passades o amb el que els costa assimilar per seguir endavant. Per exemple, hi ha estudis que diuen que l'art pot ser curatiu per ell mateix perquè afecta el sistema nerviós autònom, l'equilibri hormonal i els neurotransmissors cerebrals, ja que genera un canvi en l'actitud, l'estat emocional i la percepció del dolor, aconseguint dur a terme a una persona des d'un estat d'estrés a un altre de relaxació i creativitat. A més, les ones cerebrals al moment de crear són les mateixes que les d'una persona qe es troba resant o meditant.

Per què escollir-la

Moltes de les persones que busquen una altrenativa a l'art teràpia troben maneres originals de trrobar-se amb allò que els resulta necessri expressar: des del dolor per la mort d'un ésser estimat, al desconcert que originen les actuals condicions de treball fins a l'ansietat que comporta l'arribada d'un fill al món.

A vegades se'ns fa realment complicat o massa dolorós comunicar amb paraules, conflictes, sentiments o traumes. Altres vegades, no es troben paraules apropiades i no és fàcil arribar a curar aquelles ferides de l'ànima si es mantenen amagadaes, sense prestar-lo-hi atenció. Qualsevol conflicte de tipus psicològic només es pot resoldre de forma efectiva treballant en ell.
Com va dir Edgar Jackson "El que importa no és el que la vida et fa, sinó el que tu fas amb el que la vida et fa". Paraules que permeten començar a entrendre la vida com un seguit de reptes que són interessants atrevir-se a reptar a més amb l'art com a aliat.

L'art teràpia es pot treballar en grup o individualment i el seu objectiu principal es facilitar l'expressió de sentiments i emocions utilitznt materials i tècniques provintents de les arts plàstiques. Per aplicar la teràpia no és necessari tenir coneixements d'art, per tant tothom es pot aventurar en aquest camí de l'autoconeixement i de l'exteriorizació d'aquelles coses que són necessaries de treure d'un mateix perquè no facin mal.
És important remarcar que tots tenimla capacitat de crear, només que hem de trobar la forma més apropiada de cada persona.

"L'art permet expressar-nos i conèixer-nos. Al donar lloc a l'exterior a les nostres emocions aconseguim un gran alliberament interior. Qui pot crear un objecte es pot crear a ell mateix. L'art suposa una forma fàcil i còmode de submergir-nos al nostre interior, extreure conflictes a fora i manejar-los d'una manera indirecta, transformant-los de manera creativa", segons Maria Soledad Fernández Pagliuca, psicòloga i art-terapeuta.



Si voleu més informació:
http://www.youtube.com/watch?v=Cv9M5VOfQ4Y


Espero que sigui del vostre interès.

1 comentari:

  1. Obres una porta a un àmbit de la teràpia certament interessant, Cristina!

    ResponElimina