dimecres, 9 de desembre del 2009

Tics nerviosos

Un tic és un transtorn que considerem passatger i per això no li donem importància. Sens dubte, els tics, són expressions emocionals involuntaries que tenen un significat i que utilitzen en cos com a via d'expressió. L'aspecte emocional és un punt molt important per entendre i tractar aquest transtorn.

El tic és un moviment involuntari, ràpid, continu i arritmic que generalment afecta un grup de músculs. N'hi ha de diferents nivells de gravetat i se solen considerar irreprimibles, però sovint es poden controlar.

No se sap quin és l'origen d'aquest transtorn, però es coneix que influeix diferents factors com per exemple: genètics, neurològics, psicològics, socials...

Els tics porten repercussions psicològiques com pot ser l'autoestima del subjecte que els pateix, la vida familiar, la seva adaptació social i acceptació, el rendiment escolar o laboral i també les seves relacions.

La gent que pateix de tics pot tenir difcultats pel que fa al seu comportament.Com per exemple, fàcil distracció, desinhibició de la conducta, hiperactivitat motora, etc.

Hi ha dos grups diferenciats de Tics. Els motors i els fonatoris.

Pel que fa als motors, afecten a un grup de músculs. Com he comentat peviament, n'hi ha de diferent grau, els tics motors simples són moviments oculars, moure el cap o les espatlles, entre molts altres. Els tics motors complexes són per exemple autoagressions, salts...

Rspecte als tics fonatoris, trobem entre els simples sorolls guturals, inspiracions nasals sorollorses... Entre els tics fonatoris complexes hi trobem la repetició d'algunes paraules, l'ús de mots socialment inacceptats i la repetició de sons propis o paraules.

La psicoteràpia és una bona eina per minimitzar els efectes d'aquests transtorns sense necessitat d'utilitzar tractament farmacològic.
Pot ser de gran utilitat, com a teràpia alternativa, per eliminar els tics; conèixer estratègies de control o de modificació de conducta, tècniques de relaxació i meditació per reduir l'estrés, etc.

1 comentari:

  1. Està molt bé que donis a conèixer als teus companys la diversitat de tics que es poden donar i també el fet de què els psicòlegs hi tenim molt a dir.
    Bona entrada, Cristina!

    ResponElimina